maandag 28 november 2016

Kijken, kijken...pinnen... ok en dan kopen ! #Pinterest

De Pinterest-populatie is langzaam maar zeker aan het veranderen, blijkt uit het onderzoek van Ahalogy. 30% van de Amerikanen heeft inmiddels een Pinterest-account. Het merendeel daarvan is ‘actief’: ze gebruiken Pinterest iedere maand en 40% van deze pinners gebruikt Pinterest zelfs dagelijks. Actieve pinners besteden een aanzienlijke tijd op Pinterest per bezoek: 34 minuten. Dit is langer dan op andere social media zoals Facebook (33 minuten), Twitter (24 minuten) en Instagram (24 minuten).

Top 10 categorieën

De top 10 van categorieën waarop het meest wordt gezocht, is: DIY (do-it-yourself), eten & drinken, interieur, haar & beauty, design, reizen, damesmode, gezondheid & fitness, cadeaus en tuinieren. 
Pinterest is zelfs voor de volgende categorieën dé informatiebron (boven andere social media, websites, magazines en ‘via via’): design, DIY, eten & drinken, tuinieren, haar & beauty, decoratie, fotografie, tatoeages, bruiloften en damesmode.

Nordstrom geeft op haar producten aan wat populair is op Pinterest.

Nordstrom geeft op producten aan wat 'trending' is op Pinterest.

Kijken, kijken…

Door Pinterest geïnspireerd koopgedrag is aanzienlijk toegenomen in de VS. 73% van de actieve gebruikers (en 89% van de dagelijkse gebruikers) heeft wel eens iets gekocht, nadat ze het op Pinterest had gezien. Met name in de categorieën mode, interieur en beauty.
Tweederde van de actieve pinners (en 86% van de dagelijkse gebruikers) geeft daarnaast aan dat ze in fysieke winkels zoekt naar producten die ze op Pinterest heeft bewaard. Vaak pakken ze de mobiele telefoon er daadwerkelijk bij, bijvoorbeeld om ingrediënten van recepten op te zoeken of materiaal te kopen voor DIY-projecten.
Pinners staan ook meer open voor marketing op het platform dan gebruikers van andere social media. 47% van de actieve pinners volgt merken en bedrijven op Pinterest en maar liefst 83% van de actieve gebruikers volgt liever hun favoriete merk dan beroemdheid op Pinterest.

Mobile first

Pinterest wordt het meeste gebruikt op mobiele devices, zoals smartphones en tablets. Pinners zijn ook meer geneigd om aankopen te doen en een pin te bewaren vanaf hun mobiele telefoon. Aan de andere kant lijkt het op een mobiele telefoon lastiger om content te bewaren van bronnen buiten Pinterest. Pinners vinden dit op een groter scherm (zoals een laptop of desktop) makkelijker.
Nog meer ingezoomd op deze actieve gebruikers zien we de volgende cijfers:
  • 82% is vrouw, 18% man
  • 67% is onder de 40 jaar (bij dagelijkse pinners is zelfs 82% onder de 40 jaar)
  • 42% ziet zichzelf als een early adopter. Pinterest wordt door hen gebruikt als de belangrijkste bron om de laatste trends te spotten en nieuwe ideeën op te doen.

Wat betekent dit voor ons ?

Meer en meer mensen, vrouwen én mannen, ontdekken Pinterest en zoeken inspiratie. In Nederland zijn er inmiddels 2 miljoen gebruikers, waarvan 334.000 dagelijks (Newcom Research & Consultancy, pdf). Pinners – ook jouw (potentiële) klanten – zijn (positief) betrokken, zeer mobiel en er klaar voor om te kopen. Ze zijn ontvankelijk voor merken en bedrijven die waardevolle content delen en klaar om actie te ondernemen op de informatie die ze vinden. Er is vaak een koopintentie, nu of in de toekomst. En ze raadplegen zelfs pins als ze aan het shoppen zijn!
Pinterest laat weten dat ik voor gesponsorde pins ‘in mijn land’ nog even geduld moet hebben en dat ook de pins met een koopknop (buyable pins) nog even op zich laten wachten. De vraag is hoe lang nog, we beginnen een beetje ongeduldig te worden. Per 1 november gaan de nieuwe algemene voorwaarden en het privacybeleid in en worden – als je niet in de VS woonachtig bent – de producten en diensten aangeboden door Pinterest Europe Limited. Een voorbode?
Met of zonder gesponsorde pins, Pinterest kan je bedrijf of organisatie veel brengen. Denk aan branding, engagement, traffic naar je website, webshop of blog

Weetjes bron : Newcom, Pinterest zakelijk, Frankwatching, Nordstorm

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert, wellicht kan ik je helpen.